السبت، 6 يونيو 2009

Jo català i tu àrab

Les noves tecnologies, com ara l'MP3, poder ser una bona eina per aprendre una llengua. "Tot un món" presenta el cas de dues persones, una que vol aprendre català i una altra que vol aprendre àrab.

Mohamed El Khoukh vol aprendre català. Va a les classes que ofereixen l'Ajuntament de la Secuita i el Consell Comarcal del Tarragonès, i també fa un intercanvi lingüístic amb Carme Edo, que vol aprendre l'àrab per raons de feina. Però en Mohamed no en té prou amb això i diu que sovint perd el català que ha après perquè no té amb qui practicar.

Meritxell Sánchez, que coordina el programa d'acollida, li va proposar un sistema innovador per aprendre la llengua mitjançant un reproductor d'MP3. Tots dos hi graven frases en català i després ell les pot sentir mentre treballa collint olives al camp. És un exemple de com les noves tecnologies poden ajudar a enfortir vincles entre persones de diferents comunitats.


Edu3.cat



Aquesta edició de "10 cites" presenta la història de convivència d'una parella lingüística de Montcada i Reixac que participa en el programa "Voluntariat per la llengua".

Cèsar Vilagut és de Montcada i Reixac, parla català i castellà i és voluntari per la llengua per sisena vegada.

Yahya Haddaoui és d'Ushda, al Marroc. Parla àrab, català, castellà, francès, holandès i anglès. Fa deu anys que va deixar el Marroc per anar a Holanda aprofitant una beca d'estudis. L'any 2002 va arribar a Catalunya i ara treballa en una fàbrica de mobiliari d'oficina de Santa Perpètua de Mogoda.

En Cèsar i en Yahya ja han superat les 10 cites del programa "Voluntariat per la llengua", però continuen les seves trobades.

En Yahya visita la casa d'en Cèsar, que li ensenya orgullós les seves col·leccions de mussols i de fotografies antigues de Montcada i Reixac. Per la seva banda, en Yahya mostra a en Cèsar l'única carnisseria musulmana de la població.

A en Yahya li agradaria ser policia, però abans necessita aconseguir la nacionalitat espanyola. Amb en Cèsar, visita l'Institut de Seguretat Pública, on fan pràctiques els aspirants a Mossos d'Esquadra.

D'altra banda, el programa presenta tres dones de Mollerussa que van formar un trio lingüístic i que ara són bones amigues. Es tracta de la Vicky, la Mercè i la Isabel. La Vicky va marxar de Buenos Aires perquè el seu marit havia trobat una feina a Mollerussa. Estava embarassada i, en aquella època, el suport de la Mercè i la Isabel va ser molt important per a ella, fins al punt que van ser elles les que la van acompanyar a l'Hospital Arnau de Vilanova, a Lleida, perquè hi donés a llum el seu fill.

Edu3.cat



ليست هناك تعليقات: